FAQ's - Frequently Adventured Questions

 

 

 1. Wat heb ik nodig voor deze rally?
 2. Welke visa heb ik nodig en hoe kom ik daaraan?
 3. Wat is een Carnet de Passages? En heb ik er één nodig?
 4. Welke voertuigen zijn toegestaan?
 5. Hoe regel ik een voertuig?
 6. Wat gebeurt er met mijn voertuig na de finish in Vladivostok?
 7. Goede doelen en donaties
 8. Welke projecten ondersteunen wij?
 9. Hoe zamel ik het geld voor de goede doelen in?
 10. Aan welke eisen moet mijn gekozen goede doel voldoen?
 11. Persberichten
 12. Mag ik me laten sponsoren?
 13. Jullie rally voertuig branding
 14. De SAC Tracking App
 15. Wat te doen bij pech onderweg?
 16. De start in Hamburg
 17. Het Good-Bye Europe Rally feest
 18. Wat is de minimumleeftijd voor deelname?
 19. Wegen
 20. Reis- en veiligheidsinformatie
 21. Is er een online plek voor het ontmoeten van de andere teams?
 22. Mag ik SAC logo's en fotomateriaal gebruiken?
 23. Hoe schrijf ik mij in voor een rally?
 24. Kan ik onze teamnaam veranderen?
 25. Kan ik alvast de startplek kopen en later pas een team toevoegen?
 26. Wat gebeurd er als ik toch niet meer kan deelnemen aan de rally?


1. Wat heb ik nodig voor deze rally?

Een drang naar avontuur, een voertuig van minimaal 15 jaar oud, een paar visa en 5 tot 7 weken de tijd.


2. Welke visa heb ik nodig en hoe kom ik daaraan?

Als een EU burger heb je, afhankelijk van je routekeuze, een visum nodig voor: Rusland, Mongolië, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Iran en Azerbeidzjan.
Als je ook nog een omweg wilt maken door Kirgizië, Tadzjikistan of Pakistan, heb je ook nog visa nodig voor deze landen. EU burgers hebben géén visum nodig voor Turkije, Georgië, Armenië en Oekraïne.

Vanzelfsprekend moet je wel altijd een geldig paspoort bij je hebben. De visa kan je relatief makkelijk verkrijgen bij landspecifieke reisbureau's in de buurt (gewoon eens Googelen) of bij Visaservice bedrijven zoals Visumservice of de ANWB. Je kunt natuurlijk ook bij elke consulaat of ambassade melden en het visum daar aanvragen.

Let er op dat je paspoort lang genoeg geldig moet zijn aangezien het verlenen van een visum soms enige tijd in beslag kan nemen. Wij verzoeken deelnemers die niet uit de EU komen zelf de toelatingseisen van de desbetreffende landen te controleren en je goed te laten informeren.

 

3. Wat is een Carnet de Passages? En heb ik er één nodig?

Een grensdocument - het Carnet de Passages - is vereist voor de tijdelijke vrije invoer van motorvoertuigen in bepaalde landen in Azië (Iran en Pakistan).
Het kan in verschillende landen worden gebruikt en is een jaar geldig. Het bevat echter geen verzekering voor het voertuig. De uitgifte van een Carnet de Passages is gebaseerd op internationale douaneovereenkomsten.

Carnets de Passages worden uitgegeven door de overkoepelende organisatie:

 • AIT - Alliance Internationale de Tourisme
 • FIA - Federation Internationale de l'Automobile
 • ADAC 

Het Carnet de Passage is een garantie voor de overheid van een land dat een motorvoertuig weer uitgevoerd wordt binnen de geldigheidsduur en dat als het motorvoertuig niet uitgevoerd kan worden (door bijvoorbeeld onherstelbare schade of diefstal) de verschuldigde invoerrechten en bijkomende belastingen betaald worden.

Het Carnet de Passages wordt uitgegeven aan één persoon en voor één voertuig en is daarom niet overdraagbaar aan andere personen of voertuigen. De documenthouder is aansprakelijk voor de gevolgen van verlies en misbruik door onbevoegde derden.

 

Goed om te weten:

Mongolië: Geen Carnet de Passages nodig. Als je het echter gebruikt, moet je aandacht besteden aan de correcte behandeling door de douaneautoriteiten.

Iran: Sinds begin augustus 2018 is de tijdelijke invoer van Amerikaanse voertuigen (voertuigen van Amerikaanse fabrikanten) niet meer toegestaan. Ook motorfietsen van meer dan 250 ccm mogen Iran niet meer binnenkomen.

 

4. Welke voertuigen zijn toegestaan?

Young- & Oldtimer
Auto's minstens 15 jaar oud (inclusief bouwjaar 12/2005)


Tweewielers minstens 15 jaar oud (inclusief bouwjaar 12/2005); een motorteam mag uit maximaal 2 motoren bestaan.


Commerciële voertuigen - trucks & vans: minstens 15 jaar oud (inclusief bouwjaar 12/1999). Campers en caravans zijn niet toegestaan. Bussen zoals de Volkswagen T3 of T4, de GMC Vandura of de Ford Transit worden niet beschouwd als camper en zijn dus toegestaan. Voertuigen die uitsluitend gebouwd zijn als camper, met bijvoorbeeld bedstedes, zijn eveneens niet toegestaan.

Er is geen limiet aan de waarde van het rallyvoertuig.

Het voertuig hoeft nog niet bekend te zijn tijdens het registreren. Tot aan het begin van de rally heb je tijd om je perfecte rallyvoertuig te vinden.

 

5. Hoe regel ik een voertuig?

Zoek op internet of in advertenties van uw dagelijkse krant.
Op de relevante websites voor tweedehands auto's vind je een ruime keuze aan geschikte en goedkope voertuigen. Of vraag je grootmoeder of ze je haar oude Mercedes voor ritje leent. Het voertuig hoeft nog niet bekend te zijn tijdens het registreren. Tot aan het begin van de rally heb je tijd om je perfecte rallyvoertuig te vinden.

 

6. Wat gebeurt er met mijn voertuig na de finish in Vladivostok?

Er zijn verschillende opties:

 1. Je kunt het naar Europa laten verschepen.
 2. De hardcore rallyteams rijden gewoon terug.

We raden alle teams optie 1 aan, het laten verschepen. Wij zullen jullie assisteren bij het afhandelen van de zending naar Europa. De verzendkosten zijn voor elk team.

7. Goede doelen en donaties

Zamel € 750 in voor fantastische goede doelen. Je kunt er voor kiezen om goede doelen te steunen die wij met uiterste zorg hebben uitgekozen en zeker weten dat het geld goed terecht komt; namelijk bij de mensen die het écht nodig hebben. Je mag het natuurlijk ook doneren aan een goede doel die jullie aan het hart gaat. Het geld mag worden ingezameld vanaf het moment van inschrijving tot aan het einde van de rally. Meer informatie

8. Welke projecten ondersteunen wij?

De officiële goede doelen partners van Superlative Adventure Club zijn: Movember Foundation, Right to Play, Sea Shepherd & Viva con Agua. Meer informatie

 

9. Hoe zamel ik het geld voor de goede doelen in?

Gebruik creativiteit! Vertel bijvoorbeeld jullie vrienden, familie, collega’s en kennissen van jullie unieke project. Probeer het online, verkoop je spullen op een rommelmarkt of geef een liefdadigheidsfeest. Er zijn talloze manieren om het geld bij elkaar te sprokkelen, en dit is al een heel avontuur op zich! Meer informatie

10. Aan welke eisen moet mijn gekozen goede doel voldoen?

Naast onze officiële goede doelen partners kun je natuurlijk ook geld doneren aan een goed doel naar keuze. Vereist is echter dat het een erkend goed doel is en, wanneer het niet op betterplace.org te vinden is, je een donatiebewijs kan geven. Het donatiebewijs kun je na de rally naar post@sac.me sturen. Zet in ieder geval jullie teamnaam en het opgehaalde bedrag in deze mail.

11. Persberichten

Om nog meer aandacht voor jullie avontuur en inzamelingsactie te krijgen, kunnen jullie ook de pers benaderen. Vertel over het avontuur in de lokale krant, op de radio of op TV. Zo zamelen jullie misschien nóg meer geld in en heb je kans op extra sponsors!

12. Mag ik me laten sponsoren?

Vanzelfsprekend! Dus vraag je autogarage om een laatste grote beurt, een kledingzaak of ze jullie een paar donsjassen schenken voor de eventuele koude dagen en nachten, of je kapper voor een rally-coup.Voor noppes of in ruil voor publiciteit via social media, bestickering of wat je dan ook verzint, dat is aan jullie.

13. Jullie rally voertuig branding

Jullie hebben een geschikt voertuig gevonden, sponsors zijn gevonden en jullie zijn klaar om jullie voertuig op-en-top te pimpen. Jullie hebben totale creatieve vrijheid. Eén ding om rekening mee te houden is dat op zowel de beide voordeuren én de motorkap een sticker met het officiële rally-logo moet komen. Verder moeten er goed zichtbare plekken vrij zijn voor twee stickers met jullie startnummer.

Grootte van de stickers:

 • Officiële rally-logo’s: Rond met een doorsnede van 45cm 
 • Startnummers: Rond met een doorsnede van 45cm

14. De SAC Tracking App

De SAC Tracking App, SAC Track is voor alle teams gratis te downloaden in de Google Play Store of de Apple App Store. De SAC Track App is zeer eenvoudig te gebruiken. Schakel de track-functie in en je wordt al getrackt. Verder heb je als team de mogelijkheid om jullie mooiste foto’s te uploaden en te koppelen aan de route. De inloggegevens krijgen de teams een week voor aanvang van de rally.

Offline zijn en alsnog getrackt worden. Kan dat?
Ja, dat is geen enkel probleem. Jullie telefoon trackt jullie route ook zonder een actieve internetverbinding, zolang er maar een GPS signaal beschikbaar is. Zodra jullie de volgende keer online zijn stuurt de SAC Track App automatisch de gereden route naar de server en is jullie route weer up-to-date.

Jullie persoonlijke rally route Aan het einde van jullie rally kun je de getrackte route downloaden zodat je het aan je kleinkinderen kan laten zien.

 

15. Wat te doen bij pech onderweg?

Je moet je voertuig repareren! Maar geen zorgen, ook al heb je niet veel verstand van technische dingen, het gaat je lukken je voertuig weer aan de praat te krijgen. Want:

 1. Het is een ongeschreven regel dat de teams elkaar helpen wanneer dat nodig is. In de regel is er altijd een deelnemer in het buurt met voldoende technische expertise en de juiste hulpmiddelen om jullie te helpen.
 2. Als je gestrand bent in de middle of nowhere, wees dan niet bang om de lokale bevolking om hulp te vragen. Zelfs als ze jouw taal niet spreken, krijg je vaak veel hulp. Meestal is een vriendelijke glimlach al voldoende en loopt de motor alweer.
 3. Als echter niets lukt, dan ben je aangewezen op je buitenlandverzekering van bijvoorbeeld de wegenwacht. 

 

16. De start in Hamburg

De rally gaat van start in Hamburg op 18 juli 2020. Het evenement begint om 10:00 en de officiële start vindt plaats tussen 12:00 en 14:00. De exacte startlocatie wordt 1 maand van te voren gecommuniceerd.

17. Het Good-Bye Europe Rally feest

Al de informatie met betrekking tot het Good-Bye Europe Rally feest kan je vinden in het Roadbook. Het Roadbook wordt overhandigt aan de start van de rally.

18. Wat is de minimumleeftijd voor deelname?

Om mee te kunnen doen aan deze rally moet je minimaal 18 jaar oud zijn.
Verder willen we jullie er op wijzen dat je in goede fysieke staat moet zijn. De deelname aan zo'n avonturen rally is niet bepaald een relaxte zondagsrit met elektrische deken.

19. Wegen

De slechte wegomstandigheden in sommige regio's, het ontbreken van wegmarkeringen en vaak onvoorspelbare obstakels op de weg, evenals de slechte staat van veel voertuigen en de soms agressieve rijgewoonten die afwijken van de normale rijstijl in Nederland, verhogen het risico op ongevallen in het wegverkeer. 's Nachts rijden buiten de steden is daarom niet aan te raden.

20. Reis- en veiligheidsinformatie

 • Houd altijd rekening met de huidige landenspecifieke reisadvies en veiligheidsinformatie volgens het Ministerie van Buitenlandse zaken.
 • Vooral in grensgebieden kunnen moeilijkheden bij het oversteken van de grenzen ontstaan.
 • Wij waarschuwen uitdrukkelijk om door conflictgebieden te rijden.
 • Grenssluitingen en gerelateerde zaken kunnen niet worden uitgesloten.

 

21. Is er een online plek voor het ontmoeten van de andere teams?

Voor elke rally is er een Facebook groep.
Daar kunnen jullie voor, tijdens en na de rally contact houden met de andere Teams. Hier worden dingen besproken zoals:

 • Het voorstellen van je team en het presenteren van jullie gekozen goede doel.
 • Tips & Tricks over de juiste spullen en benodigdheden voor de rally
 • Updates over de ‘pimp-status’ van jullie wagen.
 • Koop en verkoop van rally-auto’s.
 • Het zoeken van teamleden, of een team om mee te gaan.

Naar de officiële facebookgroep

 

22. Mag ik SAC logo's en fotomateriaal voor mijn website, blog of sponsors gebruiken?

Jazeker, graag zelfs. Je kunt een selectie aan beeldmateriaal en rally logo's vinden onder de 'Media' sectie. Mocht je niet precies vinden waar je naar opzoek bent, kun je ook de logo's direct van de website afhalen (rechtermuisklik, afbeelding opslaan als). Toch nog vragen of andere verzoeken? Stuur ons dan een e-mail via het contactformulier.

Wij verzoeken je om altijd bij het gebruik van onze logo's of foto's naar ons te verwijzen, vooral als het in de media wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: Photo Credits: Superlative Adventure Club

23. Hoe schrijf ik mij in voor een rally?

Het inschrijven voor een rally gaat heel makkelijk in 3 eenvoudige stappen.

 

 1. Log in bij "Mijn SAC"
 2. Daarna kun je een nieuw team maken bij punt 2. "Mijn Teams"
 3. Als je een team hebt aangemaakt kun je de rally boeken.


Tip:
Je kunt te allen tijde wijzingen aanbrengen (ook na registratie) aan jullie teamnaam, aantal deelnemers, feitjes over jullie voertuig etc.

 

24. Kan ik onze teamnaam veranderen?

Jazeker, je kunt te allen tijde wijzingen aanbrengen (ook na registratie) aan jullie teamnaam, aantal deelnemers, feitjes over jullie voertuig etc. Dit kun je doen door simpelweg in te loggen met jullie team-account en naar punt 2. Mijn Teams te gaan. Op jullie teampagina vinden jullie ook de teamleden en kun je dingen wijzingen, verwijderen of toevoegen.

 

25. Kan ik alvast de startplek kopen en later pas een team toevoegen?

Om een startplek te krijgen moet je eerst een team aanmaken. Je kunt de informatie, aantal teamleden en naam wijzigen op elk moment (ook na registratie).

 

26. Wat gebeurd er als ik toch niet meer kan deelnemen aan de rally?

Het inschrijfgeld moet binnen 2 dagen na inschrijving betaald worden zodat de startplek officieel geboekt is.

Als je binnen 4 weken na inschrijving wilt annuleren, betalen wij 100% van het bedrag terug.
Als je wilt annuleren en de inschrijving voor de rally is nog altijd geopend, betalen wij ook 100% van het bedrag terug.

Als de inschrijving gesloten is, proberen wij om een nieuw team te zoeken die de startplek overneemt. Mocht dit niet lukken dan bieden wij aan om de startplek mee te nemen naar volgend jaar of een andere rally. Hiervoor wordt €250 voor reactivatie in rekening gebracht. Dit moet overgemaakt worden zodra de inschrijving voor de nieuw uitgekozen rally geopend is, en je wilt registreren.

Ten slotte kan je de startplek zelf overdragen aan vrienden, kennissen, of iemand anders en eenvoudig de gegevens veranderen in de Team-login. Mocht dit het geval zijn, laat het ons dan even weten via het contactformulier.

3 maanden voor de start van de rally kunnen wij helaas geen (gedeeltelijke) vergoeding meer geven.